Andre artikler til dig som privat

Andre nyttige artiker som f.eks.: Hvad er et energitjek?, Beregn din bolig, Energien i dit kvarter og meget mere.

Et håndværkerenergitjek er en gennemgang af din bolig hvor der kigges efter potentielle energiforbedringer. Energitjekket udføres af en lokal energihåndværker eller energivejleder og tager ca. 1 time. Boligen måles op, forbrug, isolering og varmekilder tjekkes og man får efterfølgende en prioriteret liste over rentable energiforbedringer og tilskudsmuligheder. Såfremt man ønsker det kan man samtidigt få et tilbud på opgaven og dette er naturligvis ganske gratis og uforpligtende.

Tilmelding kan ske ved de uddannede energihåndværkere og på Grøn Erhvervsvækst energimesser mm.

Find en energihåndværker

Hvad er en energihåndværker?

En Grøn Erhvervsvækst energihåndværker har gennemført et uddannelsesforløb omkring energirenovering af det eksisterende byggeri. Med uddannelsen er håndværksmestrene klædt på med den nyeste energividen, teknikker og materiale på området.

At begynde en større energirenoverings opgave kræver råd og vejledning og en del planlægning. Man ser typiske at boligejeren søger den første rådgivning ved boligens "hushåndværker". Det er derfor, at en energihåndværker er udlært til at kigge udover hans fagekspertise og kan give en helhedsvurdering af boligen med et håndværkerenergitjek.

Uddannelse er et samarbejde mellem Grøn Erhvervsvækst, IBC, TRE-FOR, Fjernvarme Fyn og Videncenter for energibesparelser i bygninger.

Find en energihåndværker

Hvad er et energitjek?

Hvor langt kan du komme med energirenovering for 150.000 kr.? Det er populært med jordvarme, som opvarmningsform i områder, der ligger uden for fjernvarme. Da oliefyret stod for en udskiftning faldt valgte på jordvarme for Asbjøn Høj Larsen.

Fra olie til jordvarme
- Det har gjort min hverdag noget mere enkel – det er ligesom at have fjernvarme, siger Asbjørn Høj Larsen, og begejstringen skyldes det jordvarmeanlæg, han fik instal­leret i sit hus mellem Højby og Allerup for ca. halvandet år siden.

Alene at være fri for at tænke på at skaffe brænde og olie er en lettelse. Og dertil kommer økono­mien.
-
Oliefyret stod nede i kæl­deren, men vi kunne godt høre, når det satte i gang – og man gik og krympede sig hver gang, for jeg vidste jo, at det kostede, fortæller han.

Halveret varmeudgift
Det sidste år havde han en udgift til olie på ca. 32.000 kr. Til sammen­ligning koster jordvarmen om året ca. 14.000 kr. i el, og med dén forskel er det ikke svært at afdrage et lån.

-Som det ser ud nu, er lånet tjent hjem inden for 8 år. Og så er det jo ren fortjeneste resten af anlæggets levetid, siger han

Jordvarme er også for gamle huse
Asbjørn Høj Larsen anbefaler jordvarme – også til lidt ældre huse.
-
Man siger, at det er bedst til nye, velisolerede huse med gulvvarme, men man skal bare køre på. Jeg var forberedt på, at så kunne vi installere større radiatorer, men det har ikke været nødvendigt.

FAKTA:
12 kW jordvarmeanlæg
300 m jordslange
Udgift til installation(efter tilskud): 105.000,-
185 m2 hus fra midt i 60’erne
Radiatorer – ingengulvvarme
Tidl. varmekilder: oliefyrog brændefyr

Hvor langt kan du komme med energirenovering for 40.000 kr? Selv om man bor i et billigt fjernvarme-område som Odense, kan der alligevel være god økonomi i at energirenovere sin bolig. Samtidig får man et bedre indeklima.

For Kjeld Damsgaard var vejen frem at starte med et energitjek af huset, hvor energihåndværker Hauge VVS gennemgik hele husets og de tekniske installationer. Dernæst gennemført han de forbedringer, der umiddel­bart kunne svare sig, nemlig isole­ring af loft, isolering af rør, udskift­ning af varmeveksler og montering af Danfoss Living termostater, den ny generation af ”intelligente” ter­mostater.

Isoleringen har givet Kjeld Damsgaard et lunere hus, og kom­bineret med varmeveksler og styring af termostaterne har det i høj grad også lunet på budgettet. Før renove­ringen brugte han 1,4 kubikmeter pr. graddag, nu er varmeforbruget kun 0,09 kubikmeter pr. graddag.

Hele projektet har kostet omkring 40.000 kr., der vil være tjent hjem på fem - seks år. 


Hvad er graddage?

Graddage er en måleenhed der fortæller, hvor koldt et døgn har været, og hvor meget energi der derved skal bruges til rumopvarm­ning. Dette kan bl.a. bruges til sammenligne energiforbrug til opvarmning fra år til år.

Graddage defineres som forskellen mellem en rumtemperatur på 17°C og den gennemsnitlige udetemperatur i et døgn. Hvis udetemperaturen et døgn har været 2°C vil dette give et graddagetal på 17-2 = 15 graddage


Regnestykket:

Hauge VVS har beregnet økono­mien i projektet ud fra værdier angivet af Videncenter for energibesparelser i bygninger:

UDSKIFTNING AFFJERNVARME VEKSLER:
Varmetab ældre installation 1.500 KWH/år
Varmetab ny plus unit 350KWH/år
Årlig økonomisk besparelse 1150 x 0,80 kr. = 920,00 kr.

ISOLERING AF LOFT:
Årlig energibesparelse ved isolering: 24KWH/m2
Årlig energibesparelse: 116 m2x24kWh/m2 = 2784 kWh/år
Årlig økonomisk besparelse:med fjernvarme: 2784 x 0,80 = 2227,00 kr.

MONTERING AFDANFOSS LIVING:
Årlig energibesparelse: 181 kWh med 11 stk. radiatorer 181x11 = 1991 kWh/år
Årlig økonomiske besparelse: 1991 x 0,80 = 1592,80 kr.
Samlet besparelse pr år: 4.739,00 kr. Tilbagebetalingstid ved årlig stigning i energipris på 6 pct.: 5,3 år.
Tilbagebetalingstid ved årlig stigning i energipris på 4 pct.: 6,1 år.

Værdi af håndværkerfradrag og salg af energibesparelse er indregnet med i alt 7611 kr.

 

 

Hvor langt kan du komme med energirenovering for 20.000 kr?

For familien Jensen fra Nr. Lyndelse var en hulmursisolering svaret. 

-Det hjalp lige med det samme og væggene blev fem-seks grader varmere. Fodkulde og træk fra ydervæggen forsvandt, da vi fik hulmursisoleret og isoleret etageadskillelsen mellem kælder og stueetage. Og samtidig forsvandt trafikstøjen næsten helt, fortæller Leo Omar Jensen.

Det er ikke kun en fornemmelse.
Leo Jensen har klokkeklare data, der viser virkningen af hul­mursisoleringen. Han har nemlig målt tempera­turen på ydervæggen i stuen både før og efter isoleringen. 30 cm over gulvet steg væggens temperatur fra 16,0 til 22,1 grader, og midt på væggen steg temperaturen fra 18,0 til 23,1 grader

Regnestykket:

Isolering af hulmur og etageadskillelse: 17.375 kr.

Værdi af håndværkerfradrag: 4.431 kr.

Salg af energibesparelse: 2.148 kr.

Nettoudgift: 10.796 kr.

Årlig besparelse i varme: 3.015 kr.

Tilbagebetalingstid: 3,5 år.

Hulmursisolering gjorde stuen lunere og varmeregningen mindre for familien Jensen i Nr. Lyndelse.

Bliv din egen Energikonsulent

Vælg mellem 3 forskellige hold i efteråret 2012
i Odense, Middelfart eller Kolding.De 6 kursusforløb er målrettet boligejere, der gerne vil gøre noget ved sine energiudgifter. Vi beregner besparelsesmuligheder i deltagernes egne huse og gennemgår de klassiske bygningselementer, hvordan skal de renoveres og hvad skal man være opmærksom på? Alle får taget termografibilleder af deres boliger og vi kigger på hvor kuldebroerne er. Vi kigger på finansiering af energirenoveringer - vi taler om udvidelse af rådighedsbeløb, tilbagebetalingstid med mere. Hvad betyder det for salg af ejendom? Kan jeg skifte til en vedvarende energikilde? Gennemgang af teknologien bag varmepumper, solvarme, solceller og ventilation.

Underviser er Energianalytiker Henrik Kanstrup Frandsen og partnere i Grøn Erhvervsvækst.


Odense:

FOF Odense
Sted: Vindegade 74, 5000 Odense C
Start: Mandag d. 24.9, kl. 19-21
Holdgange: 24.9/1.10/8.10/22.10/29.10/5.11
Tilmelding: tlf. 66 11 68 45 eller www.fof-odense.dk Holdnr. 31095
Pris: 600 kr i alt

Kolding:
FOF Kolding
Sted: Ågade 27, 6000 Kolding
Start: Torsdag d. 27.9, kl. 19-21
Holdgange: 4.10/11.10/25.10/1.11/8.11
Tilmelding: www.fof.dk Holdnr. 22752
Pris: 475 kr i alt

Middelfart:
FO/LOF Ejby
Sted: Byggecentrum, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart
Start: Mandag d. 22.10 kl. 19-21
Holdgange: 29.10/5.11/12.11/19.11/26.11
Tilmelding: tlf: 64491463 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Tilmeldindsfrist d. 7.9.12
Pris: 750 kr i alt

Indhold for alle kurser:

Kursus 1:

Baggrund og finansiering af energirenoveringer – vi taler om udvidelse af rådighedsbeløb, tilbagebetalingstid med mere. Hvad betyder det for salg af ejendom?

Kursus 2:
Gennemgang af de klassiske bygningselementer – hvordan renoveres de, hvad skal man være opmærksom på? Fremtidige krav og varmetabsramme.

Kursus 3:
Kan jeg skifte til en vedvarende energikilde? Gennemgang af teknologien bag varmepumper og ventilation.

Kursus 4:
Kan jeg skifte til en vedvarende energikilde? Gennemgang af teknologien bag solvarme og solceller

Kursus 5:
Gennemgang af termografibilleder på deltagernes boliger. Hvor er kuldebroerne og hvad kan jeg gøre?

Kursus 6:
Klima, konto og komfort. Energibesparelser i eget hus. Den store udfordring og hvorfor energibesparelser i bygninger er afgørende. Hvad gør kommunen selv.