Klimapistoler, skoleprojekter, energismileys og medarbejderkonkurrencer har netop vundet priser for god energiadfærd. Priserne blev overrakt på Building Green. Det skaber imponerende energibesparelser, økonomisk gevinst og stor værdi for de involverede, når virksomheder, kommuner og boligforeninger arbejder med energiadfærd, det viser de fire vinderprojekter fra priskonkurrencen "prisværdig energiadfærd". 

pdfLæs hele magasinet om prisværdig energiadfærd og de nominerede her

Taskforce for energirenovering
CLEAN Grøn Erhvervsvækst er med i Energiforum Danmarks Taskforce for energirenovering, der skal sætte fokus på hvordan vi fremmer energirenovering. Priskonkurrencen er en af taskforcens aktiviteter. Udover Lotte Lindgaard Andersen (CLEAN Grøn Erhvervsvækst) er Zeynel Palamutcu (Dominia), Ove Mørch (Cenergia) og Søren Rotbøl (Varde Kommune)m ed i Taskforce Energirenovering

Hvis du spørger en entreprenør eller ingeniør hvor meget energi, der kan spares i en bygning, er der ofte meget store energibesparelser i sigte, men når hverdagen rammer, når man aldrig helt det forventede – og det skyldes ofte beboeren/brugerens adfærd. Derfor ønsker Energiforum Danmarks taskforce for energirenovering, at sætte fokus på påvirkning af energiadfærd, bl.a. gennem denne prisoverrækkelse. 

De fire vindere er:

1. ESCO- den bæredygtige skole - Rudersdal Kommune
Projektet i Rudersdal griber en klassisk renoveringsopgave alternativt an. Man investerer Rudersdal Kommune og entreprenøren NCC ikke bare i tekniske forbedringer, men følger forbedringerne til dørs med en systematisk indsats for at inddrage elever, lærere, ledelse og teknisk personale. På den måde bruges den nye teknik korrekt og man er opmærksom på alle de små handlinger der medfører energispild. Steen Gade fra dommerkomiteen har følgende forklaring på hvorfor projektet er en vinder.
Ud over hæderen vinder projektet også en tur for 10 personer til Solar Explorium – testcenter og showroom for bæredygtige teknologier - sponseret af Solar.

2. Post Danmark – en medarbejder kampagne med store resultater
Med afsæt i en fire uger lang kampagne med fokus på energirigtig adfærd i foråret 2012 fastholder Post Danmark her to år efter fokus på energibesparelser blandt 12.000 medarbejdere fordelt i 224 bygninger landet over. Det sker på baggrund af faste månedlige målinger af energiforbruget og præmier til de afdelinger, der har den mest energibesparende adfærd. 
Ud over hæderen vinder Post Danmark også en tur "ud i naturen" med skinnecykler, kano og skøn forplejning, sponseret af Nørre Nebel slagter, Nørre Nebel/Nymindegab Skinne Cykler, Nymindegab Kanoudlejning og Nymindegab Kro.

3. Frederikshavn Boligforening – 0-energi med beboernes hjælp
I Frederikshavn boligforening har de sat sig for, at foreningens samlede energiforbrug skal nedbringes med 75 procent i 2020 i forhold til 2010. Det kræver en række omfattende energirenoveringer af boligerne og et lige så omfattende engagement fra beboerne, der skal lære energirigtig adfærd i de nye ultra-tætte boliger. Boligforeningen har etableret en boligenergiskole, udlært energiambassadører og indført en smiley-ordning hvor beboerne kan følge energiforbruget. 
Udover hæderen vinder Frederikshavn Boligforening også en tur til Universe inkl. frokost i Cafe Universe, sponseret af Danfoss Universe

4. Skræddersyet vej til energirenovering - Helsingør Kommune
Gennem en indsats i fire led går Helsingør Kommune efter at fremme bedre energiadfærd hos de private boligejere og rette boligejernes opmærksomhed mod fordelene ved klimarigtige boligrenoveringer: Kommunen tilbyder boligejerne i kommunen at låne klimapistoler (termiske detektorer), der afslører utætheder i boligen. Via samarbejdspartneren Husets Energi tilbyder kommunen borgerne gratis online energirapporter med forslag til konkret energirenovering. Husets Energi vælger boliger med særligt sparepotentiale og tilbyder dem besøg af en energirådgiver. Og endelig har kommunen efteruddannet 40 lokale håndværksmestre i klima- og energirådgivning. 
Ud over hæderen vinder Helsingør Kommune en spændende ekskursion til Sems Have, der er renoveret til Br2020 standard, efterfulgt af en god frokost. Det hele sponsoreres af Boligselskabet Sjælland.

En perlerække af projekter
Det er ikke kun hos de fire vinderprojekter, at der er inspiration at hente, også de 20 øvrige projekter vidner om opfindsomhed og engagement der fortjener at blive kopieret. Derfor udgiver Energiforum Danmark et temahæfte om alle projekterne,

Find en mere uddybende beskrivelser af hver enkelt projekt her
 

Dommerkomiteen bestod af Anders Eldrup (Clean), Steen Gade (SF) SBI-forskerne Kirsten Gram-Hanssen og Ole Michael Jensen har udpeget vinderprojekter i kategorierne: Offentlige bygninger, erhvervsbygninger, etage/rækkehuse og villa/parcelhuse.