IMG 5044 Ejerpar Louise og Daniel slør

Louise og Frank er førstegangskøbere af hus, og for dem var en god dialog med energihåndværker og totalentreprenør, Brian Løvenskjold fra Løvenskjold-Byg alfa og omega i den totalrenovering, som huset har været igennem.


De faldt for den gode beliggenhed og charmen ved huset. Men vidste også, at der skulle gøres en del før huset kunne byde på den komfort og energi- og miljøvenlighed, som de gerne ville have. Der var mange overvejelser for det unge par.

- ”Noget af det, der satte det hele i gang var en kuldebro i soveværelset. Skulle vi så rive det hele ned? Eller skulle vi prøve at værne om husets oprindelige stil, da der er mange af de samme slags huse i området? Det er et lille hus på 84 m2, så når vi måske flytter om 5-10 år, kunne vi lige så godt klargøre huset nu, så vi får glæde af forbedringerne. På den måde er huset også fremtidssikret og miljøvenligt – det bliver jo sværere og sværere at sælge et hus med energiklasse F! ” siger Louise.

De vidste, at det ville blive en stor mundfuld, og de havde mange overvejelser om selve processen og rækkefølgen af renoveringen. Skulle de tage det lidt af gangen eller i én stor mundfuld? Udfordringen med at tage det lidt af gangen er, at det dels tager længere tid, dels bliver dyrere, der er byggerod over længere tid og det er sværere at få overblik over den samlede økonomi og dermed lånemuligheder.

Vi endte med at tage alt det udvendige i ét hug – både tag, vinduer og udvendig isolering, og få et samlet tilbud, så vi fik de bedste lånemuligheder. Det betød også noget for os at processen blev så let som muligt. Håndværkere fylder meget! Og det fylder at komme hjem og der konstant er rodet, men håndværkerne har nu været søde til at give besked om ændringer, proces og så videre. Der har i det hele taget været en rigtig go dialog” siger Frank.

Proces er en vigtig faktor
Det var kringlet at finde en kompetent håndværker, men parret endte med at vælge Brian, fordi han gav en udførlig vejledning indledningsvist, og de følte sig lyttet til.
Vi har været glade for processen – det har kørt efter aftalen, det har været rigtig godt. Håndværkerne har informeret os, hvis de ikke kom dagen efter, eller hvis der har været ændringer i planen. Vi har haft en aftale med Brian om, at vi ringer til ham, hvis der er noget. Han har været behjælpelig med at finde løsninger. Den største stressfaktor har været, at vareleveringen stillede varerne i indkørslen, så vi ikke har kunnet køre ind i indkørslen” siger Louise om forløbet.

Huset gik fra koldt til varmt
Parret havde først tænkt at huset skulle efterisoleres med 5 cm, med efter rådgivningen om valg af løsninger og materialer, blev det lavet om til 10 cm på hovedparten af facaderne, dér hvor konstruktionen tillader der. At huset nu har fået ”frakke” på, er noget der kan mærkes.

”Det første sted vi fik isoleret var ydervæggene i soveværelset. Jeg kan tydeligt huske, da isoleringen blev sat op i august, vi kunne simpelthen mærke det! Også på et stigende behov for at åbne vinduet i soveværelset” fortæller Frank. Efter den gode dialog med en energihåndværker, er parret kommet ind i en verden af håndværkersprog, som ikke er helt nemt for lægmand at forstå.
Jeg kan huske første gang han sagde batts – hvad er batts, ikke’!? Og nu er hele vores hus indrammet i det. Det kan mærkes, for det har heller ikke været nødvendigt at tænde så meget for varmen endnu, som vi ellers plejer”.

 

murer

 


Vidste du at?

Udskiftning af varmtvandsbeholder giver en besparelse på ca. 4.000 kr./årligt på varmeregningen.


Louise og Franks bedste råd til andre husejere:

  • Find en pålidelig håndværker med forstand på energi og helheden af huset.
  • Tænk på at fjerne husets K3’ere, når du alligevel skal i gang med en større renovering. Tænk på, hvilket hus du selv ville gå efter at købe og hvor godt dets tilstand skal være.
  • Start med at spare penge ved f.eks. at udskifte alt el og varmeveksler, der bare står og trækker unødigt energiforbrug
  • Hvis du alligevel skal have nyt tag, så tænk på at få det efterisoleret og om ydervæggene eventuelt skal isoleres først, og se på om vinduerne evt. også skal skiftes.

 

Totalentreprenør på projektet:

Energihåndværker Brian Løvenskjold, Løvenskjold-Byg