Man skulle ikke tro, at den kolde udeluft kunne være lig med varme, men sådan er forholder det sig for Bente og Frede Rasmussen fra Middelfart. De har netop fået en luft til luft varmepumpe, der fungerer som et omvendt køleskab og kan lave kold udeluft om til en dejlig varm temperatur i stuen.

 

 

Farvel til el

DSC00017Per Hansen, som er elektriker og montør hos firmaet Jensen har værktøj og boremaskine inden for rækkevidde. Han sidder på knæ under Frede og Bentes stuevindue og har en del af varmepumpen liggende i skødet. Firmaet er en af de lokale virksomheder som har deltaget Grøn erhvervsvækst udviklingsforløb for håndværkere, hvor de er blevet rustet med viden om energibesparelser og energirenovering af boliger.

- nu isolerer jeg så rørene, der kommer ind af muren fra ventilatoren udenfor, og så er det sådan set bare at hænge indblæsningsdelen op på væggen, forklarer han.

- det ligner jo bare en almindelig elradiator. Det ser da fint ud, kommenterer Frede.

Fremtidssikring af huset

DSC00009Frede og Bente Rasmussen er begge efterlønnere, og har selv været med til at bygge huset  i 1978. Dengang gjorde oliekrisen elvarme rentabel, så derfor blev det valgt som opvarmningskilde. Faktisk er hele kvarteret etableret med elvarme. I dag er elvarme en dyr form for opvarmning med mindre den kombineres med en varmepumpe eller anden form for alternativ energikilde. Frede og Bente er glade for at bo der, men de er også indstillet på, at huset inden for en overskuelig årrække måske skal sælges.

- derfor er det også en fremtidssikring for os at få en mere besparende form for opvarmning end el, siger Frede. Han nikker genkendende til, at elprisen er steget og steget inden for de sidste år.

Tjent hjem på to år

- vores årlige elregning ligger på 29.000 kr., og vi regner med at kunne slå 8-12.000 kr. af regningen med den nye varmepumpe. Den koster 20.000 kr., så hvis det holder stik, har den tjent sig selv hjem på 2-3 år.

 Faktakark varmepumpe