Forvandlingen fra et typisk 70’er parcelhus med et ligeså typisk højt energiforbrug til et moderne udseende og et forbrug, der er mindsket med 65%, er komplet.

Familien Hørdum i Kolding kan glæde sig over, at netop de blev udvalgt til at huse rammerne for ”ProjektLavenergi”, som Entreprenørfirmaet O. Adsbøll & Sønner samt en række samarbejdspartnere står for forvandlingen af. 

Facaderenovering mindsker gener
Familiens hus har gennemgået en facaderenovering, udskiftning af vinduer og døre samt opvarmnings- og ventilationssystem. Det lyder omfattende, men familien har haft et minimum af gener.

- Det meste er foregået udefra. Vi har ikke været generet af det, fortæller familiens ældste datter, Cathrine Hørdum. Hun og familien er begejstrede for husets forvandling, for selvom energirenoveringsarbejdet primært er foregået udendørs, så er det de indendørs forbedringer, som familien mærker i det daglige.

- Jeg vågner ikke længere op om morgenen med dug på indersiden af ruderne, og her er slet ikke koldt mere. Før stod lysene i vindueskarmen altid og blafrede i trækken, det er også slut nu, fortæller Cathrine Hørdum. Den øgede komfort i form af et bedre indeklima er familiens umiddelbare gevinst. Men også på pengepungen skulle der gerne være noget at hente.

Fr_foto_af_facade_bagtil  Facadearbejde_projekt_lavenergi  Efterisolering_loftet_projekt_lavenergi 

Forbruget ned på en tredjedel
Før var energiforbruget i huset på 115 kWh pr. m2 om året. Nu ligger energiforbruget under kravet til et lavenergiklasse 1 hus, som er ca. 42 kWh pr. m2 om året. Investeringen på alle energiforbedringerne er på 800.000 kr inkl. Moms, og samtidig er husets værdi steget med 500.000 kr. Huset er også monteret med solceller, som skal levere strøm til familiens varmepumpe. Overskudsstrøm sælges tilbage til el-nettet, og bidrager dermed til de samlede besparelser for familien. Udover de rent komfortmæssige forbedringer, er der altså også en økonomisk pointe i at se på, hvilke muligheder for energiforbedringer, der findes i et klassisk 1970’er parcelhus.

 

Gavl_og_nye_vinduer  Proces_foto_facade_bagtil  Efter_foto_af_facade_bagtil 

Huset har fået følgende forbedringer:

  • nye vinduer og døre fra Rationel Vinduer & Døre A/S monteret af Chr. & Kaj Nielsen A/S samt Fugebillen ApS.
  • nyt varme- og ventilationsanlæg fra Nilan A/S monteret af TRE-FOR Entreprise A/S
  • ny dampspærre fra Icopal monteret af Chr. & Kaj Nielsen A/S
  • efterisolering af loft fra Saint-Gobain Isover A/S
  • facaderenovering fra Sto Danmark A/S monteret af O. Adsbøll & Sønner A/S
  • Solvarme fra Velux monteret af TRE-FOR Entreprise A/S
  • Solceller leveret og monteret af TRE-FOR A/S
  • Finansieringsforslag fra Arbejdernes Landsbank og Totalkredit
  • Malerarbejde udført af Ib Kristensen & Søn A/S
  • Trælast Optimera A/S

ProjektLavenergi er et samarbejde mellem initiativtager og partner i Grøn erhvervsvækst O. Adsbøll & Sønner A/S og:

Rationel Vinduer & Døre A/S, Arbejdernes Landsbank, Chr. & Kaj Nielsen A/S, Ib Kristensen & Søn A/S, Sto Danmark A/S, Nilan A/S, Icopal A/S, Velux A/S, Optimera A/S, Fugebillen ApS, Totalkredit, TRE-FOR Entreprise, Saint-Gobain Isover A/S, TRE-FOR.