For Torben Viuf og familien har et energitjek for 3 måneder siden sat en bølge af forbedringer i gang i hjemmet i Rødding. Huset er fra 1877 og allerede inden de fik besøg af en energikonsulent havde de en mistanke om, hvor ét af problemerne i huset lå.

"Vi havde faktisk planlagt at få nye vinduer inden besøget, men havde ikke lige fået gjort noget ved det. Men efter energitjekket var vi helt overbeviste om, at det var nu vi måtte gøre noget. Der var ingen som helst grund til at trække beslutningen længere, mens vores varme bare strømmede ud af vinduerne. Så vi fik nye energivenlige ruder i", fortæller Torben Viuf, mens han ser ud over de naturskønne marker, som omkranser huset.

Åbne marker som omgivelser gør netop at det ældre hus er udsat for især vind, og det kan mærkes som kolde vægge i huset. Et så gammelt hus har ofte ingen eller meget lidt isolering i væggene, og det bekræftede energitjekket også var tilfældet her. Selv i huse som er langt yngre end Torbens kan hulmursisoleringen sagtens være smuldret væk med tiden. Derfor kan huset være i en værre stand, end man går og tror.

"Næste skridt for os var så at få noget isolering på. Der findes forskellige løsninger, men vi valgte at isolere væggene via indervæggene og samtidig få nye radiatorer. Det har gjort det meget nemmere for os styre varmen og temperaturen i rummet", siger Torben Viuf.

Ser frem til varmeregningen
I følge Energistyrelsen er hver tredje bolig i Danmark er opvarmet ved hjælp af individuel opvarmning, især i landområder. Det er typisk et oliefyr, naturgasfyr eller brændekedler -og fyr, der forsyner boligen med varme. Hos Torben er huset opvarmet med biomasse i form af træpiller.

"Vi vil klart anbefale andre at få set på deres varmekilde. Der findes jo helt ny teknologi i dag, f.eks. varmepumper. Nu har vi et nyere stokerfyr, så vi behøvede ikke en ny løsning, men vi ville helt sikkert se på mulighederne, hvis vi havde ældre varmekilder".

I Viuf-familien har de altid tænkt over, hvordan de kunne minimere forbruget i dagligdagen med de små virkemidler, der har så stor betydning i sidste ende, som at slukke lyset og spare på vandet.

"Men vi glæder os da til at se, hvordan vores nye investering i husets energitilstand kommer til at ses på varmeforbruget", siger han.

Sådan kommer du i gang i Vejen
Han anbefaler andre at starte ud med et energitjek, for at få overblik og en anbefaling til, hvad der bedst kan betale sig at få lavet. I Vejen kommune er der særligt uddannede grønne energihåndværkere, der er rustet til at varetage opgaver med energirenovering. Du finder listen med de grønne energihåndværkere her. UdviklingVejen og Vejen Kommune tilbyder i samarbejde med SE og sponsorerne Solar Danmark A/S samt Frøs Herreds Sparekasse et gratis energitjek, som er for dem, der overvejer eller vil i gang med energirenovering af boligen på www.udviklingvejen.dk/energitjek