I Kolding viser boligejer Johnny Rostermund husets gamle sorte eltavle med hvide porcelænssikringer frem for installatøren. Der skal installeres intelligent el-styring på kredsene, og det kan være en udfordring i huse med ældre eltavler.

Ikke desto mindre er Johnny Rostermund klar over vigtigheden af at få styr på energien. ”Jeg tror der er en del at spare på varmestyring. Mit motiv er helt klart økonomien, men jeg synes også det er spændende med nye gadgets. Jeg tænker at det vil forbedre mulighederne for at sælge huset engang. Jeg tror, at vi vil ændre adfærd lidt, at vi bliver mere opmærksomme, når vi får muligheden for at få et overblik over, hvor vi bruger energi her i huset, siger han.

Huset er sammen med 16 andre del af et projekt, hvor udstyret med intelligent energistyring testes. Udstyret sænker f.eks. temperaturen om natten, og mens beboerne ikke er hjemme, så der på den måde spares energi uden at man skal tænke nærmere over det. Udstyret er stadig i udviklingsfasen, så derfor er testdelen og boligejernes feedback vigtig. 

Johnny-og-Tommy 1_web styrpaaenergien 6 Tommy installering_web

Johnny Rostermunds udtalelser bakkes op af en spørgeskemaundersøgelse til boligejere i pilotprojektet, der viser, at mere end 70 % af de adspurgte er blevet mere energibevidste, følger deres energiforbrug og laver indstillinger på energistyringssystemet, samt at 85 % har talt med venner og naboer herom. ” Tilbagemeldinger fra engagerede boligejere har stor værdi, og giver os som teknologileverandører mulighed for at forbedre systemet inden det tilbydes på kommercielle vilkår, siger Lars Sønderby-Nielsen, Schneider Electric.

Selvom systemet er i sin vorden, rummer det store muligheder. Tommy Rost fra Trap+, som har stået for installeringer af energistyring i Middelfart og Kolding siger, ”Jeg ser store perspektiver for forretning og så er det samtidigt smart teknik, som giver information om hvor energisyndere er og hvor man skal sætte ind f.eks. med udskiftning af hvidevarer. Systemet er generelt blevet godt modtaget af brugerne”.

Finansieringsmodel

I forhold til finansiering foretrækker langt de fleste af de adspurgte boligejere kontant betaling (73 %) eller lån (20 %). Bent Hørby, Middelfart Sparekasse, forklarer, ”mange boligejere har penge på kontoen og lån er derfor først aktuelt, når der skal investeres i en total energirenovering med både isolering, nye installationer og energistyring siger. Sparekassen har i pilotprojektet bidraget med udvikling af en model, som på en let overskuelig måde viser, hvad det koster at låne, hvis man regulerer på rente, løbetid etc. Gå til låneberegneren.

Projekt Styr på Energien sluttede i maj 2015. Isover, Tre-For, Middelfart Sparekasse samt Odense, Kolding og Middelfart kommuner var partnere i projektet. Schneider Electric var teknologileverandør.