Størstedelen af boligejere i Danmark har længe muntret sig på sociale medier, men først nu sniger over halvdelen af virksomhederne inden for bygge og anlæg sig med ind på de digitale platforme. Det er på høje tid, for i fremtiden er det her, de potentielle kunder skal findes. Det kræver ny viden og efteruddannelse at begå sig digitalt.

Kursus: Bliv skarp på Apps og SoMe


Den tid, hvor små og mellemstore håndværkervirksomheder kunne nøjes med en halvhjertet vedligeholdt hjemmeside som ekstern profilering, er forbi. I dag er en velholdt virksomhedshjemmeside, Facebook og en Google-søgning med til at tegne førstehåndsindtrykket, når kunderne skal vælge, hvilken fagmand, der skal udføre en opgave. Anbefalinger, håndværkerydelser, priser og løsninger søges i stor stil på nettet, når en boligejer overvejer at skifte vinduer eller putte mere isolering i væggene. Ifølge Bolius’ Boligejerundersøgelse, jan. 2017, vælger 35-45 % af de adspurgte boligejere håndværkere, som de har fået anbefalet eller kender i forvejen*. Det er så småt begyndt at gå op for bygge- og anlægsbranchen, hvis tilsvarende tilstedeværelse på sociale medier steg fra 40% i 2015 til 52% i 2016**. Selv om der er sket en stigning, så er der i høj grad brug for, at håndværkerne for alvor kommer ind i kampen på de sociale medier, da 73 % af danskerne i dag er på Facebook og andre sociale medier***.

-”I 2014 viste en af vores undersøgelser, at kun 18 % af håndværkere mente, at kunderne kom via Facebook og andre sociale medier, så det er virkelig noget, der har ændret sig de senere år”, siger Henrik Lilja, energifaglig konsulent i Håndværkerrådet.”Håndværkere kan med fordel være langt mere synlige på Facebook og andre sociale medier, da det er her at kunderne i vid udstrækning er tilstede. Nabosnakken, som i gamle dage foregik over hækken, er flyttet ind på sociale medier og er afløst af f.eks. forespørgsler på Facebook om, hvilken håndværker andre kan anbefale og har tillid til”, siger han.

Apps og SoMe som nyt værktøj

Det er ikke en traditionel metier for en håndværker at begå sig på nettets mange muligheder, og derfor skal de vide, hvad de går ind til. Der er brug for efteruddannelse af branchens de små og mellemstore virksomheder, så de får et vidensløft om sociale medier. Samtidig har byggefolket brug for at effektivisere forretningsdriften. I efteråret udbyder bl.a. CLEAN Grøn Erhvervsvækst og en række kommuner en uddannelse i Kolding og Middelfart, der klæder håndværkere på inden for brug af smarte apps og en SoMe i en gør-det-selv tilgang, som hænger godt sammen med den multifunktion små selvstændige i små virksomheder ofte har. Her lærer fagfolkene, hvordan de bruger Facebook professionelt, og hvordan apps kan lette deres arbejde og give de mest energieffektive løsninger til kunden.

-”Vi fagfolk må vænne os til, at kommende generationer i langt højere grad bruger sociale medier til at søge oplysninger om håndværkere, rådgivere og produkter. Vi har selv brugt sociale medier meget målrettet indenfor snedkerområdet – og dét er der salg i!” Siger Anders Larsen, Energihåndværker og BedreBolig rådgiver fra Ole Larsen og Sønner, som kun kan anbefale branchefolk til at opruste via mere viden på området.

-”Uddannelsen er lige i øjet i forhold til dét, selvstændige indenfor byggeriet har brug for at vide i forhold til synlighed på sociale medier. Det er en verden, der ændrer sig lynhurtigt, og håndværker nødt til at følge med. Der er et stort uudnyttet potentiale for eksponering her. ” siger Henrik Lilja.

Efteruddannelsen er målrettet formænd og selvstændige elektrikere, VVS’ere, tømrere, murere, installatører, energirådgivere og bygningsadministratorer. Teamet bag uddannelsen: CLEAN Grøn Erhvervsvækst, EWII, Fjernvarme Fyn, IBC Innovationsfabrikken, Inno-SE, ISOVER, Billund Kommune, Business Kolding, Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Jørgensen og Søn, Kolding Kommune, Middelfart Erhvervscenter, Middelfart Kommune, Middelfart Sparekasse Molio, Nordfyns Kommune, Odense Kommune. Mere information: www.grønerhvervsvækst.dk.

Kilder:
*Bolius Boligejerundersøgelse, jan. 2017, spørgsmål om valg af håndværker. G4, s. 37.
3058 besvarelser fra boligejere med ejerbolig i alderen 25-79 år. https://www.bolius.dk/fileadmin/user_upload/Boligejeranalyse/Bolius_Boligejeranalyse_2017.pdf

**It-anvendelse i virksomheder 2016, udgivet januar 2017 (Danmarks Statistik) http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20741&sid=itvirk2016

***Danskerne og facebook, 2016 (Digital kommunikation) http://digitalkommunikation.net/danskerne-og-facebook-2016/

Kontakt:
Lotte Lindgaard Andersen, CLEAN Grøn Erhvervsvækst, tlf. 24 22 92 28, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lars Ole Andersson, EWII, tlf. 79 33 34 70,Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.